Avala

/   avala.co.rs   / Srpski  

2019-12-03 01:08:33

Dogodilo se na današnji dan.  Danas je utorak, 3. decembar, 337. dan 2019. Do kraja godine ima 28 dana.

1368 - Rođen je francuski kralj Šarl VI. Vladao je pune 42 godine. U prvo vreme prozvan je Šarl Voljeni , ali pošto je od 1392. pokazivao znake psihičkog rastrojstva ostao je poznat kao Šarl Ludi . Izazvao je građanski rat između francuskih zemalja Armanjak i Burgundija, a tokom njegove vladavine Englezi su u Stogodišnjem ratu, predvođeni kraljem Henrijem V, 1415. naneli težak poraz francuskim trupama u bici kod Azenkura.

1808 - Madrid se predao vojnim snagama francuskog cara Napoleona I.

1810 - Velika Britanija je preotela od Francuske ostrva Reunion i Mauricijus. Reunion je kasnije vraćen Francuskoj - on i danas ima status francuske prekomorske teritorije.

1857 - Rođen je engleski pisac poljskog porekla Džozef Konrad. Po rođenju bio je sitni poljski aristokrata (Jozef Konrad Korženovski). Dospeo je, u ranoj mladosti, u Englesku, s namerom da postane pomorac. Njegova dela odlikuju se ironijom i pesimizmom ali iznad svega avanturističkim duhom. Kao pripadnik britanske trgovačke mornarice, kasnije i pomorski oficir, 20 godina je plovio širom sveta. Njegova literarna dela najvećim delom opisuju živote pomoraca. Dela: romani Lord Džim , Tajfun , Nostromo , Tajni agent , Pod zapadnim očima , Pobeda , Srce tame (ova knjiga poslužila je Džonu Miliusu kao predložak za scenario za Kopolin film Apokalipsa sada ), autobiografsko delo Ogledalo mora .

1883 - Rođen je austrijski kompozitor Anton Fridrih Ernst fon Vebern, jedan od najistaknutijih ekspresionista. Izvođenje njegove muzike nacisti su zabranjivali. Stvorio je specifičan muzički jezik prefinjenih nijansi. Dela: kamerna za gudački kvartet Pet stavova , Šest bagatela , orkestarska Šest komada , Pet komada , Simfonija za kamerni orkestar , Varijacije , solo pesme.

1894 - Rođen je indijski državnik Radžendra Prasad, prvi predsednik nezavisne Indije od 1950. do 1963.

1894 - Umro je škotski pisac Robert Luis Balfur Stivenson, izvrstan stilista, neobično prisan i topao, koji je u delima hrabrost i optimizam suprotstavljao sumnjama i kolebanju. Pokušaoje da obnovi duh romantike. Dela: romani Ostrvo s blagom , Oteti , Čudni slučaj doktora Džekila i gospodina Hajda , Gospodar Balantrea , pripovetke Nove priče iz 1001. noći , putopis Putovanje s magarcem , eseji Virginibus puerisque .

1912 - Posle pobeda u Prvom balkanskom ratu, balkanski saveznici Srbija, Grčka i Bugarska potpisali su primirje s Turskom.

1914 - U jeku Kolubarske bitke u Prvom svetskom ratu, u skladu s naredbom komandanta Prve srpske armije generala Živojina Mišića, srpska vojska prešla je u kontraofanzivu. Prva armija brzo je probila neprijateljsku odbranu i izbila na planinski masiv Suvobor-Maljen, a Druga armija i odbrana Beograda slomile su otpor austrougarske Pete armije i proterale je preko Save. Posle velike pobede srpske vojske, koja je imala ogroman vojni i politički značaj za Srbiju i njene saveznike u Prvom svetskom ratu, Mišić je unapređen u čin vojvode.

1915 - Srpska vojska praćena izbeglicama počela je u Prvom svetskom ratu povlačenje preko vrleti današnje Albanije. Vrhovna komanda odlučila se na ovaj potez izbegavši kapitulaciju po svaku cenu. Na ostrvo Krf stiglo je 135.000 srpskih vojnika, u Bizertu oko 12.000, a od gladi, bolesti i albanskih razbojnika stradalo je više od 240.000 ljudi. Obnovljena Srpska vojska je ipak 1918. probila Solunski front, oslobodila Srbiju i stvorila Kraljevinu Srba, Hrvata i Slovenaca.

1917 - Predsednik SAD Vudro Vilson zatražio je u Prvom svetskom ratu od Kongresa da objavi rat Austro-Ugarskoj.

1918 - Zamenik načelnika italijanske Vrhovne komande general Pjetro Badoljo podneo je vladi memorandum o razbijanju tek proglašene Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca, u kojem je naglasio da su uslovi za unutrašnje sukobe izvanredni i da ih samo treba aktivirati svim mogućim sredstvima . Memorandum je prihvaćen i bio je godinama osnov politike Rima prema Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca i kasnije Jugoslaviji, s ciljem zauzimanja Dalmacije i drugih teritorija.

1919 - Umro je francuski slikar Pjer Ogist Renoar, jedan od najistaknutijih impresionista i najvećih evropskih slikara 19. veka. Radio je portrete, aktove, kompozicije iz savremenog života, mrtvu prirodu, pejsaže, s neuporedivim osećanjem za ljupka lica, životnu radost i prefinjen kolorit i razvio je izraz karakterističan po svetloružičastim i modrim tonovima. U starosti je radio i skulpture, pretežno aktove.

1930 - Rođen je francuski režiser Žan Lik Godar, vodeća ličnost novog talasa francuskog filma. Filmovi: Do poslednjeg daha , Žena je žena , Ludi Pjero , Broj dva , Živeti svoj život , Karabinjeri , Prezir , Udata žena , Muško i žensko , Vikend , Jedan plus jedan , Simpatija za đavola , Istočni vetar , Spasavaj se ko može , Pasija , Ime: Karmen .

1952 - Umro je Milan Grol, srpski političar, diplomata, pozorišni i književni kritičar, dugogodišnji dramaturg i upravnik Narodnog pozorišta u Beogradu, od 1940. šef Demokratske stranke. Kao blizak saradnik najuglednijeg srpskog književnog kritičara Jovana Skerlića objavio je mnoštvo književnih i pozorišnih kritika u Srpskom književnom glasniku . U Drugom svetskom ratu bio je ministar u emigrantskoj vladi u Londonu. U zemlju se vratio 1945. i nakratko je bio potpredsednik vlade, dok nije postalo sasvim jasno da režim samo simulira neke demokratske norme. Dela: članci i eseji Pozorišne kritike , Iz pozorišta predratne Srbije , Londonski dnevnik , Dnevni zapisi , Kroz dve decenije Jugoslavije , Iskušenja demokratije .

1952 - Generalna skupština Ujedinjenih nacija prihvatila je predlog Indije o uspostavljanju primirja u Koreji.

1962 - Edit Sparlok Sampson stupila je na dužnost sudije u opštinskom sudu u Čikagu, postavši prva Afroamerikanka na mestu sudije u SAD.

1967 - Južnoafrički hirug dr Kristijan Barnard prvi put je u istoriji medicine u bolnici Grote Šur u Kejptaunu presadio srce. Teški srčani bolesnik Luis Vaškanski potom je, sa srcem jedne 25-godišnje devojke poginule u saobraćajnoj nesreći, živeo 18 dana.

1971 - Počeo je Indijsko-pakistanski rat zbog Kašmira, završen 17. decembra pobedom Indije i odvajanjem tadašnjeg Istočnog Pakistana od matice i nastankom države Bangladeš.

1975 - U Laosu su vlast preuzeli komunisti i prestala je da postoji 600 godina stara monarhija.

1978 - Umrla je srpska glumica Ljubinka Bobić, članica beogradskog Narodnog pozorišta. Započela je karijeru 1921. u Beogradu kao tumač uloga naivnih, nestašnih, vragolastih devojaka, osvojivši ubrzo gledalište vedrinom i neposrednošću. Tumačeći karakterne uloge iskazivala je izuzetno scensko umeće. Njenu karijeru je najviše obeležila nenadmašna interpretacija Živke u Gospođi ministarki Branislava Nušića.

1984 - U gradu Bopal u Indiji umrlo je oko 4.500 osoba, 500 je oslepelo, a oko 50.000 je zatrovano prilikom izlivanja gasa iz fabrike Junion karbajd koja se bavila proizvodnjom sredstava za zaštitu bilja.

1989 - U Istočnoj Nemačkoj ostavke su podneli lider Jedinstvene radničke partije Nemačke (komunisti) Egon Krenc i svi članovi partijskog Politbiroa i Centralnog komiteta vladajuće partije.

1991 - Rusija je priznala nezavisnost Ukrajine, a ruski predsednik Boris Jeljcin založio se za što brže normalizovanje međudržavnih odnosa Rusije i Ukrajine.

1992 - Finski inženjer Mati Makonen prosledio je prvu sms poruku u istoriji Srećan Božić koristeći Vodafonovu britansku mrežu. Makonen, nazvan ocem sms-a , na ideju ove vrste došao je još 1984. ali nikada nije patentirao svoju ideju, zbog čega je i pored sveopšte primene njegovog izuma ostao uskraćen za odgovarajaću zaradu.

1995 - Bivši predsednik Južne Koreje Čun Do Hvan uhapšen je zbog odgovornosti za masakr u gradu Kvangdžu u maju 1979. kada je vojska ubila više od 200 demonstranata.

1999 - Hrvatski sud odlučio je da teško oboleli Franjo Tuđman više nije u stanju da obavlja funkciju šefa države.

2006 - Umro je Eliot Velis, jedan od najpoznatijih lovaca na naciste. Velis, koji je preživeo strahote koncentracionih logora u Poljskoj, postao je poznat krajem 70-ih 20. veka, poštoje pronašao i prijavio vlastima nemačkog oficira, koji je ubio njegovu majku. Upamćen je po upornosti oko rasvetljavanja slučaja letonskog naciste Bolesava Mijakovskisa.

2007 - Izrael je oslobodio 429 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora, u nastojanju da podrži ponašanje palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, nakon konferencije u Anapolisu, na kojoj je odlučeno da se mirovni sporazum postigne do kraja 2008. godine.

2008 - Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) ponudio je predstavnicima više od sto zemalja okupljenih na međunarodnoj konferenciji u Oslu, da potpišu Međunarodnu konvenciju o zabrani kasetne minicije. Predložena Konvencija predviđa zabranu upotrebe, proizvodnje, skladištenja i prometa kasetne municije, a dokument obavezuje države da tokom narednih osam godina unište sve zalihe i očiste kontaminirana područja. Konvenciju je na kraju potpisalo više od 90 zemalja.

2009 - Preminuo je Đorđe Vid Tomašević, antropolog, istoričar umetnosti, literata. Bio je profesor na univerzitetima Kalifornija, Bafalo, Vašington, Berkli, u SAD. Posvećeno se bavio nacionalnim aktivnostima i kulturom Srba. Izvesno vreme bio je član Krunskog saveta.

2012 - Preminula je srpska glumica Zlata Petković. Široku popularnost stekla ulogom u seriji Povratak otpisanih . Bila je mis Jugoslavije. Osim glumom radila je i kao voditelj.


rtv.rs Javna Medijska Ustanova Jmu Radio-televizija Vojvodine
ratu roen predsednik dela slobodan srpska jedan prvom svetskom radio srba vojskaUser comments