Avala

/   avala.co.rs   / Srpski  

2019-09-11 14:05:07

Jezik je hranitelj naroda i dok živi jezik, živi i narod , zapisao je Vuk Stefanović Karadžić. Vukov sabor, kao čuvar jezika, traje već osamdeset šest godina, i od lokalnog događaja prerastao je u nacionalnu manifestaciju.

Prvi sabor je održan 1933. godine u dvorištu Vukove kuće, ta saborovanja su bila narodna druženja, prekoputa Vukove kuće bila je bina gde su se održavali programi, a na nizbrdici ljudi su sedeli i gledali program , priča vodič u Vukovoj kući Dragica Ignjatović.

Da nije bilo Vuka, kažu, ne bismo znali ko smo, odakle smo. Posle osam decenija saborovanja, njegovi programi pretpreli su izmene ali cilj je isti – očuvanje jezika i tradicije.

Prvi put će se ovde naći zajedno udruženi Matica Srpska, Vukova zadužbina, predstavićemo priču o rečima Vuka Karadžića , kaže predsednik Vukove zadužbine Miodrag Maticki.

Već niz godina uspostavljamo vezu između proučavanja srpskog jezika, književnosti i kulture u Vukovom Tršiću, Vukovog sabora i katedri u svetu na kojima se izučava sprski jezik. Sve je to nešto što dovodi svet u Tršić i Tršić odvodi u slavistički svet , navodi profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu Boško Suvajdžić.

Pre sedam godina, Vukov Sabor upisan je u nacionalni registar nematerijalnog kulturnog nasleđa, a sada je kandidat za upis i na Uneskovu listu.

Upis Vukovog saborana Uneskovu listu doneo bi zaista jako veliko priznanje prvo državi, ali i svima nama u ovom našem kraju da smo znači na dobrom putu da zaštitimo lik i delo Vuka Stefanovića Karadžića , napominje Snežana Nešković Simić, direktor Centra za kulturu Vuk Karadžić .

Vukov sabor traje do nedelje, 15. septembra. Na završnoj svečanosti tradicionalnu besedu održaće naš čuveni reditelj Emir Kusturica.


rts.rs @RTS_Vesti
sabor jezik vukov srpski tradiciju jezika godina http vuka vukove traje karadi


User comments