Avala

/   avala.co.rs   / Srpski  

2019-09-11 13:57:16

Provladina novina, kako je naziva BBC, list Sabah naveo je da je do snimka ubistva od 2. oktobra 2018. u saudijskom konzulatu u Istanbulu došla turska obaveštajna agencija.

Jedan od objavljenih razgovora je, kako navodi ovaj list, između Mahera Abdulaziza Mutreba i doktora Salaha Muhameda Al-Tubaigija, šefa za forenzičke dokaze u Sekretarijatu za opštu bezbednost u Saudijskoj Arabiji, koji su, kako se navodi, razgovarali u 13:02 sati, svega 12 minuta prije Kašogijevog dolaska u konzulat.

Mutreb: Može li se telo ubaciti u džak?

Al-Tubaigi: Ne, previše je teško i visoko. Zapravo, uvek sam radio na leševima, znam vrlo dobro da režem. Nikad, doduše, nisam radio na telu koje je još uvijek toplo, ali ću se snaći. Obično stavim slušalice i slušam muziku kada režem tela, u međuvremenu sipam kafu i pušim cigarete. Kad razdvojim delove tela, ubacićeš ih u plastične kese, sve to staviti u kofere i izneti (iz zgrade).

Al-Tubaigi takođe kaže, kako navodi Sabah, da njegovi nadređeni ne znaju šta radi i da nema nikoga ko ga može zaštititi.

Na kraju razgovora, Mutreb pita da li je životinja koju treba žrtvovati stigla. U 13:14 sati, neidentifikovani muškarac je rekao stigao je .

Sudeći po snimcima, kako navodi ovaj list, Kašogiju je po ulasku u konzulat rečeno da je konzul Mohamed al-Otaibi prisutan pa je pozvan u njegovu kancelariju na drugom spratu. Kada je postao sumnjičav, nakon što je povučen za ruku je rekao: Pusti me, šta radiš to , piše Sabah.

Čim je ušao u sobu, Mutreb ga je zamolio da sedne i rekao mu da ga moraju vratiti u Rijad, po nalogu Interpola. Druga, neidentifikovana osoba, Kašogiju tokom snimka, u ulozi lošeg policajca , više puta govori da skrati priču .

List Sabah, kako prenose mediji, objavio je i izvode snimka i razgovor koji je trajao desetak minuta pre Kašogijeve smrti:

Mutreb: Ostavi poruku sinu.

Kašogi: Šta da mu kažem?

Mutreb: Poslaćeš mu poruku, vežbaćemo, pokaži nam. 

Kašogi: Šta da mu kažem, vidimo se uskoro ?

Neidentifikovani muškarac: Skrati priču.

Mutreb: Napiši nešto poput: U Istanbulu sam, ne brini ako ne možeš da me dobiješ .

Kašogi: Ne treba da kažem da sam kidnapovan.

Neidentifikovani muškarac: Skini jaknu.

Kašogi: Kako ovako nešto može da se desi u konzulatu? Ne pišem ništa.

Neidentifikovani muškarac: Skrati priču.

Kašogi: Ne pišem ništa.

Mutreb: Napišite, gospodine Džamal, požurite. Pomozite nam kako bismo mi pomogli Vama, zato što ćemo Vas na kraju vratiti u Saudijsku Arabiju, a ako nam ne pomognete, znate šta će se desiti na kraju.

Kašogi:  Vidim peškir, hoćete li da me omamite? 

Al-Tubaigi: Da, uspavaćemo Vas.

Kašogi je zamolio da mu ne prekrivaju usta, a potom je izgubio svest, navodi list.

Imam astmu, ne radite to, ugušićete me , bile su njegove posljednje reči, piše Sabah.

Kako navodi list, Kašogijeve ubice su potom stavile plastičnu kesu preko njegove glave i ugušili ga, a potom se čuli zvuci opiranja.

Je li uspavan? , Podiže glavu , Nastavi da pritiskaš , Pritisni dobro - čuje se takođe na snimku.

Potom se, kako navodi Sabah, oko 13:39 sati čuje zvuk testere za kidanje Kašogijevog tijela, a kako dodaju, brutalna procedura je trajala pola sata.

Podsetimo, novinar Džamal Kašogi nestao je 2. Oktobra prošle godine, kada je otišao u konzulat u Istanbulu da uzme dokumenta za venčanje.

On je od prošle godine živeo u SAD, gde se sklonio iz straha da ne bude uhapšen. Za Vašington post je pisao o Saudijskoj Arabiji, kritikujući njenu vojnu intervenciju u Jemenu, nedavni diplomatski spor s Kanadom i hapšenja aktivista za prava žena.

Turski zvaničnici odmah su izneli saopštenje da je Kašogija u zgradi ubio tim saudijskih agenata.

Rijad je sa druge strane u početku navodio da je novinar napustio konzulat, ali je ubrzo ipak priznao da je Kašogi, kako su naveli, ubijen u tuči.

Ova tvrdnja naišla je na skepsu, a dosad objavljeni podaci ukazuju na to da je po ulasku u konzulat mučen i da je isečen na komade, a da su istovremeno u konzulatu bile i osobe iz bliskog okruženja kraljevske porodice.

Istragu u ovom slučaju istovremeno vode i Turska i Saudijska Arabija.

Nestanak novinara prouzorkovao je diplomatski rat između Saudijske Arabije i SAD. Saudijska Arabija je upozorila da će odgovoriti na svaku pretnju i eventualnu meru, posle izjave predsednika SAD Donalda Trampa da će žestoko kazniti Rijad ako se ustanovi njegova odgovornost za nestanak novinara.

Izvor: BBC, Vijesti, Insajder


insajder.net @Insajder_net
kako kaogi snimka navodi mutreb insajder sabah list ubistva konzulat potom neidentifikovani


User comments