Avala

/   avala.co.rs   / Srpski  

2019-08-14 01:25:55

Vlasta Cenić, književnik iz Doljevca, dobitnik je nagrade “Ranka Ranđelović” za očuvanje maternjeg govora i književno stvaralaštvo na dijalektu.

Nagrada će laureatu biti uručena na osmom Festivalu dijalekatske poezije i proze, „Preobraženjsko pojanje“ u Nišu.

“Vlasta je izuzetan pisac i veoma cenjen kao književni stvaralac. Čitan je u celoj Srbiji, a neka njegova dela su doživela i po nekoliko izdanja. Veštinom slaganja reči, uspeo je da sačuva maternji govor, inače nepravedno omalovažen i izopšten kao maternji govor reformom Vuka Stefanovića Karadžića. Njegova pesnička zbirka „Bate će se ženi“ obiluje pesmama na dijalektu njegovog rodnog sela Kočana, prizrensko-južnomoravski tip prizrensko-timočkog dijalekta, štampana je u pet izdanja. Osvojio je publiku širom Srbije, ušao u antologije i poput Bore Stankovića i Stevana Sremca proslavio svojim stvaralaštvom jug Srbije, a svoj Doljevac reprezentativo uveo u književnu geografiju Srbije”, navodi se u obrazloženju nagrade.

Foto: Facebook arhiva

Vlasta Cenić, po struci profesor jugoslovenske književnosti i srpskog jezika, jedan je od poznatih pesnika za decu. Osim poeziju za decu, sakuplja i narodno blago doljevačkog kraja. Član je Udruženja književnika Srbije, Književnog društva prosvetnih radnika Srbije, Udruženja pisaca i književnih prevodilaca Niša od 1990. godine i član uredništva dečjeg časopisa „Vitez“.

Vlasta Cenić je idejni tvorac manifestacije „Susreti prosvetnih radnika književnih stvaralaca za decu“, koja se održava od 1994. godine u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ u Doljevcu.

Napisao je nekoliko pesama koje su komponovane za dečje muzičke festivale.

Najviše priznanje Festivala “Preobraženjsko pojanje” nosi ime Ranke Ranđelović, prerano preminule pesnikinje iz Oblačine. Ranka je od osnivanja festivala bila njegov učesnik i bila je izuzetan pisac. Iza sebe je ostavila nekoliko naslova napisanih na dobričkom dijalektu. Ustanovljenjem ove nagrade, „Niski pesnički krug“ čuva sećanje na darovitog književnog stvaraoca koji je svojim delima dao veliki doprinos očuvanju narodnog govora svog rodnog kraja.

Ostali dobitnici nagrada ovogodišnjeg “Preobraženskog pojanja” su iz Skoplja, Niša, Bitolja, Delčeva, Beograda, Vlasotinca i Sokobanje.

Festival dijalekatske poezije i proze, „Preobraženjsko pojanje“, održava se osmu godinu zaredom i traje dva dana.

“Prvo veče je rezervisano za prozne pisce na dijalektu u okviru kojeg će biti promovisana knjiga Zorana Jovanovića iz Leskovca – Lejke, dok će druge večeri Minja Ilijeva, književni stvaralac iz Niša, predstaviti svoju prvu zbirku pesama na dijalektu – Nema ga stari Niš. Obe večeri biće prošarane muzikom. Iz Sokobanje nam dolazi Milena Malinić, jedna izuzetna pojkinja, a druge večeri će nastupiti poznati mladi gajdaš iz svrljiškog kraja Filip Savić”, kažu organizatori.

Plakat; Foto: Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš, fejsbuk stranica

Festival “Preobraženjsko pojanje” održava se 15. i 16. avgusta u dvorištu Narodne biblioteke “Stevan Sremac” u Nišu, a program obe večeri počinje u 19 časova. Ulaz je besplatan.


niskevesti.rs @NiskeVestiRS
vlasta nagrade dijalektu ceni dobitnik srbije ratka niskevesti veeri pojanje ranelovi preobraenjsko


User comments