Avala

/   avala.co.rs   / Srpski  

2019-08-14 00:29:12

Foto: Promo

Cene nafte porasle su danas za više od tri odsto, nakon što su SAD najavile da će pojedine kineske proizvode ukloniti sa svoje tarifne liste.

To je ublažilo zabrinutosti vezane za globalne trgovinske konflikte koji su poslednjih meseci uzdrmali tržište nafte.

Cena severnomorske nafte brent porasla je za 1,75 dolara ili 3,1 odsto na 60,32 dolara za barel, dok je američka laka nafta (WTI) poskupela za 1,38 dolara ili 2,5 odsto na 56,31 dolar, prenosi agencija Rojters.

Trgovinski predstavnik SAD-a Robert Lajtizer je izjavio danas da će određeni kineski proizvodi biti skinuti sa tarifne liste, i da će primena 10-procentnih tarifa, prvobitno planirana za septembar, biti odložena do 15. decembra.

Očekuje se da će američka proizvodnja nafte iz sedam glavnih formacija škriljaca porasti u septembru za 85.000 barela dnevno na rekordnih 8,77 miliona barela dnevno, navodi se u izveštaju američke Uprave za energetske informacije.

Saudijska Arabija, lider Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), saopštila je prošle nedelje da će svoj izvoz nafte zadržati na nivou od ispod sedam miliona barela dnevno u avgustu i septembru, kako bi pomogla u smanjenju globalne ponude.


blic.rs
nafte poskupela blic zbog jenjavanja trgovinskih odsto liste barela dnevno https danas


User comments