/   Avala   avala.co.rs / Srpski  

2019-05-15 21:11:30

Porodica u Srbiji sve je starija, sve je manje dece u njoj, a problemi i izazovi se množe. Najstariji i najmlađi članovi porodice su najugroženiji, i u svakodnevnom životu i u kriznim situacijama.

Mi smo tu da podsetimo, da vidimo kako sa međugeneracijskom saradnjom i nekim novim partnerstvima možemo da pomognemo da starost naših sugrađana i sugrađanki ostane dostojanstvena , kaže Marija Raković iz populacionog fond UN-a.

Prosečna starost stanovnika Srbije je 43 godine. Ako se takav trend nastavi, za 30 godina svaki četvrti imaće više od 65 godina.

Najveća pažnja mora biti usmerena na one koji su najdalje od dobrog, kvalitetnog života, oni najpre treba da dobiju elemente dostojanstvenosti i sigurnosti za život i budućnosti, pa tek onda možemo razgovarati o daljim koracima društva , kaže Slavica Đukić Dejanović, ministarka bez portfelja zadužena za populacionu politiku.

Bolja komunikacija sa starijima, više razumevanja, empatije i ljubavi i da se stane na put vršnjačkom nasilju – to je mladima najvažnije.

Novi Zakon o pravima deteta predviđa i uspostavljanje Zaštitnika dečijih prava. Javna rasprava o tome počinje sledećeg meseca.

Uputili smo poruke gradonačelnicima i donosiocima odluka da pristupe ovom javnom slušanju, da vidimo šta to može još da se uradi, da se unapredi u funkciji položaja i zaštite dece , kaže Stana Božović, državna sekretarka u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Zaštitniku građana, tokom prošle godine, najviše su se žalili zbog povrede prava na naknadu tokom trudničkog, porodiljskog ili odsustva za negu deteta. Osim finansijske pomoći, porodicama su neophodni servisi podrške gde mogu dobiti stručnu pomoć.


rts.rs @RTS_Vesti
porodice dostojanstvo kako http prava srbiji godine vidimo tokom deteta godina sacuvati


avala.co.rs

This domain might be on sale - check the price!   

Categories


Other countries/languages

       

Partners

whowearit.com bosniaaccommodation.com xn--wqa.com bookofimpressions.com realestate-mediteran.com strasy.com portofbar.com extremac.com belgradevents.com fricr.com improveyouruserexperience.com preporucujemo.com spainserbia.com rivijera.me imtbo.com nekretnineito.com aktuelno.info vasagent.com lukabar.com keepcalmandenjoy.com reactiweb.com ktotm.com dooule.com realestate-islands.com prjmgr.com

Latest

AUTOMOTO   autoblog.rs Aug 18

20:10


VIDEO: Test Tesla Model 3