/   Avala   avala.co.rs   / Srpski  


2019-04-16 00:27:15

Poznati film „Rane“ Srđana Dragojevića stekao je status kultnog u srpskoj kinematografiji. Film o dvojici klinaca koji traže svoje mesto u svetu kriminala nastao je po istinitom događaju.

Priča filma prati Pinkija i Švabu, tinejdžere koji upadaju u svet kriminala u posleratnom Beogradu, a kulminacija svega što im se dešava je scena u kojoj pucaju jedan u drugog. Upravo ta scena uzeta je iz stvarnosti, piše Kurir.

Naime, film je bio inspirisan TV prilogom Predraga Jeremića o dvojici maloletnih kriminalaca. Desilo se to da je jedan upucao drugog s pet metaka, posle čega je kako bi poravnao račune i spasao prijateljstvo, tražio od ranjenog druga da ispali jednaki broj metaka u njega.

Dragojević je za taj događaj saznao od prijatelja i odlučio da na njemu zasnuje scenario. Glavnu ulogu je poverio Dušanu Pekiću, momku koji je imao sličan život kao Pinki. Nažalost, Dušan je tragično završio i preminuo samo dve godine nakon snimanja filma.

Dragojević izbegavao da sam pogleda reportažu, jer nije hteo da ona utiče na scenario, podelu uloga i režiju. Pošto je film završen, pogledao je reportažu i izjavio da su ga zapanjile sličnosti između glumaca i pravih junaka ove priče.

„Film je mogao da nastane jedino na ovaj način na koji i jeste. Vrlo grubim, nasilnim tretiranjem vremena o kojem govorimo. Mislim da bi svako ispoljavanje emocija oko tih klinaca film odvelo u neku vrstu pedagoške poeme, napravilo ga prepatetičnim, na neki način bi film odvelo u onu stranu gde nisam želeo, gde bi mogla da se postavi teza: e, ti klinci, ipak postoji neka nada za njih, ipak su oni u dubini duše ljudi. Ja smatram da jesu, ali da je od njih nastala neka sasvim druga vrsta ljudi, ne njihovom krivicom naravno. Na neki način, oni apsolutno jesu takvi kakvi jesu, proizvod jednog surovog i bezosećajnog vremena. S tim što moram da kažem da se ne slažem da u filmu nema emocija. Ali su te emocije skrivene grubošću, skrivene montažom koja ne dopušta da se emocija razvije“, ispričao je svojevremeno Dragojević.

TOP 10 najboljih domaćih filmova 20. veka

Ne zaboravite da lajkujete Luftiku

luftika.rs @Luftika_
film luftika rane klinaca koji dvojici scenario https dragojevi emocija jesu nain
   

avala.co.rs

This domain might be on sale!


Categories


Other countries/languages

       

Partners

serbiaaccommodation.com roiue.com xn--wqa.com personaio.com comeseestay.com jicyf.com buregdzinica.com theexitfestival.com activitysonar.com whowhenwhat.info bsere.com belgradevents.com annds.com cevabdzinica.com shopaio.com preporucujemo.com spainserbia.com nekretnineito.com aktuelno.info ioacc.com sarajevo360.com realestate-finland.com ihafiz.com yewik.com rentacartaiwan.com

Latest