/   Avala   avala.co.rs   / Srpski  


2019-04-16 00:24:29

Gradnja katederale počela je 1160. godine za vreme biskupa Mauricija, a dovršena je tek 1345. godine kao prvo remek-delo gotičke umetnosti.

Oskrnavljena je tokom Francuske revolucije kada je unutrašnjost većim delom uništena.

Dvadeset osam statua koje su se nalazile u Notr-Damu, rulja je obezglavila 1793. godine, ne znajući da je reč o biblijskim kraljevima. 

Po objaljivanju romana Viktora Igoa Zvonar Borodičine crkve 1831. godine, obnavlja se interesovanje javnosti za bogomolju.

Veliko renoviranje počelo je 1845. i potrajalo je narednih 25 godina. Početokom 1963. fasada Notr-Dama potpuno je obnovljena kada joj je vraćena originalna boja. Sledeća obnova hrama trajala je od 1991 do 2000. godine. Ipak, najveću štetu u skoro devet vekova postojanja naneo joj je požar od 15. aprila 2019.

Prostor na kome se nalazi bio je rimski grad Lutecija, a veruje se da je tu nekada bio paganski hram. Oko 1710. tokom iskopavanja otkriveni su delovi oltara posvećenog Jupiteru i drugim božanstvima. 

Notr-Dam se ističe simetričnošću i uravnoteženošću arhitektonskih elemenata. Njena prostranost, savršena uravnoteženost počelja, lepota vitraža, potpuno opravdavaju njen status najpopularnije crkve u Francuskoj.

Katedrala je duga 130, široka 48, a visoka 36 metara. Osnova joj je zbijena, dok su potporni lukovi i stubovi raspoređeni u više redova u vidu kaskada.

Notr-Dam svake godine poseti 13 miliona turista, više nego Ajfelov toranj.


rts.rs @RTS_Vesti
notr skoro devet vekova godine burne istorije http html tokom potpuno
   

avala.co.rs

This domain might be on sale!


Categories


Other countries/languages

       

Partners

roiue.com roinf.com weighborhood.com strasy.com buregdzinica.com theexitfestival.com excitement.tv belgradevents.com annds.com shopaio.com preporucujemo.com realestate-europa.com spainserbia.com aktuelno.info ioacc.com vasagent.com sarajevo360.com keepcalmandenjoy.com touristransfer.com yewik.com prjmgr.com rapttor.cloud automobili.ga automobili.cf kriptovalute.ga

Latest