Avala

/   avala.co.rs   / Hrvatski  

2019-09-20 22:12:50

HRVATSKA će sljedeće sezone imati dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka, tek treći put u svojoj povijesti i prvi nakon 2000. godine kada je Hajduk ispao od mađarskog Dunaferra, a Dinamo stigao do grupne faze.

Hrvatska je do velikog uspjeha stigla zahvaljujući sjajnim rezultatima Dinama prošle sezone kada je hrvatski prvak projurio skupinom Europa lige i stigao do osmine finala. Prvak će sljedeće sezone ići u drugo pretkolo Lige prvaka u dio ždrijeba za prvake, a drugoplasirani u drugo pretkolo u dio ždrijeba za neprvake. Pobjednik Kupa (ili trećeplasirani ako Kup osvoji prvak ili doprvak) odlazi izravno u treće pretkolo Europa lige, dok iz drugog pretkola kreću preostala dva kluba koja se budu kvalificirala za Europu.

Ipak, trebat će puno sreće da Hrvatska zadrži dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka u sezoni 2021./2022. jer su ove sezone ispali svi klubovi osim Dinama. Nakon ispadanja Hajduka, Osijeka i Rijeke hrvatski prvak ostao je jedini predstavnik HNL-a koji lovi bodove u borbi s Dancima, Grcima, Cipranima, Srbima i Škotima za 15. poziciju.

Hrvatska mora završiti sezonu 15., a trenutno je 17.

Liga koja ovu sezonu završi na 15. mjestu u sezoni 2021./2022. imat će dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka. Zasad to mjesto drže Grci s 25.300 bodova. Ispred su Danci s 26.250, a ispod Ciprani (25.000), Hrvati (24.375), Srbi (23.750) i Škoti (23.375). 

Zanimljivo, sve zemlje ispred Hrvatske ostale su s po jednim predstavnikom, a Srbija i Škotska u natjecanjima imaju po dva svoja najveća kluba. 

Svaka pobjeda u skupini europskih natjecanja vrijedi dva boda, a neriješeni ishod jedan bod i onda se taj učinak dijeli s brojem klubova koji su u aktualnoj sezoni krenuli iz pojedine države.

Dinamo je pobjedom protiv Atalante na startu Lige prvaka donio dva boda, a budući da je Hrvatska imala četiri kluba u Europi ove sezone, pobjeda protiv Talijana donijela je 0.500 nacionalnom koeficijentu. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska će tako Grčku preskočiti ako Dinamo u grupnoj fazi u skupini sa Cityjem, Šahtarom i Atalantom ostvari još dvije pobjede više od Olympiakosa koji je u skupini s Bayernom, Tottenhamom i Crvenom zvezdom. 

Senzacija s Cipra pomogla Hrvatskoj

Dobra vijest je što je Cipar šokantno ostao bez već upisanih 0.500 bodova. Svi su već upisali domaću pobjedu APOEL-u protiv Dudelangea, ali su Luksemburžani u posljednjih 20 minuta s 2:3 preokrenuli na 4:3 i stigli do prve pobjede za Luksemburg u grupnoj fazi nekog europskog natjecanja. Tako se Hrvatska približila Cipru na 0.625 bodova, ali APOEL i dalje ima lakši posao od Dinama jer je u skupini Europa lige sa Sevillom, Qarabagom i Dudelangeom. 

Dinamov prolazak skupine vjerojatno bi bio dovoljan za 15. mjesto

Od liga s kojima se bori HNL najviše bodova u prvom kolu europskih natjecanja skupili su Škoti (0.750), dok je Dancima Kopenhagen donio (0.500). 

Ako Dinamo uspije proći skupinu, bio bi to ogroman korak u borbi za dva mjesta jer bi to nacionalnom koeficijentu dodalo još oko 2.000 bodova.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?


index.hr
lige europa index kluba hrvatska borbi prvaka bodova sezone mjesta dinamo pomoglaUser comments